Ágykirály

Az ágy és az ágykeret közti 6 lényeges különbség

2017-08-31A hálószoba berendezésekor az egyik legfontosabb elem a fekvőhely megválasztása. A tervezés során gyakran álmodunk magunknak faragott tömör fa vagy éppen baldachinos ágyat, majd az üzletekben a választék között sétálva előfordul, hogy elbizonytalanodunk. A  kínálat gyakran zavarba ejtően széles, a szebbnél szebb variációkból nehéz választani. Ekkor előkerül a racionális énünk, és elkezdi felmérni a kínálatot és az elérhető opciókat. Ilyenkor merül fel általában az a kérdés is, hogy mi a praktikusabb: komplett ágy, vagy ágykeret ágyráccsal és matraccal?

Íme 6 lényeges szempont, ami segíthet eldönteni, hogy melyik mellett tegyük le a voksunkat:

1: Funkció. Alapvetően természetesen mindkettő alvásra szolgál, de míg az ágyak általában ágyneműtartós kivitelben kaphatók, ez az opció az ágykerethez nem jár. Persze nem is biztos, hogy szükség van rá, hiszen egy szép ágyterítő sokkal praktikusabb lehet, mint naponta bajlódni az ágynemű elpakolásával.

2: Méret. Mindkettő általában többféle szabványos méretben kapható, így inkább a rendelkezésre álló hely és a környezet dönti el, hogy melyik lesz a praktikusabb választás. Általában az ágykeret a matrac méreténél kicsit nagyobb, míg a komplett ágy mérete lényegében megegyezik a matrac méretével.

3: Összeszerelés. A komplett ágyak általában készre szereltek, míg az ágykeretek lapra szerelt változatban kaphatók. Érdemes végig gondolni, hogy milyen úton jut be a lakásba, és a lakáson belül a megfelelő szobába a kiválasztott fekhely. Nem feltétlenül vidám dolog a 8-10. emeletre a lépcsőn felcipelni a masszív ágyat, ami nem fér be a liftbe…

4: Variálhatóság. Az ágykerethez tetszőleges (méretre megfelelő) ágyrácsot és matracot választhatunk, és szükség esetén azokat kedvünk szerint cserélhetjük is. Komplett ágy esetében a teljes ágy cseréje szükséges.

5: Strapabíróság. Általában a normál használat során egyik opcióval sincs semmi probléma, a maximális terhelhetőség mindkettő esetében bőven a használati tartományba esik. Viszont nem árt gondolni az olyan esetleges extra kihívásokra, mint kisgyerekek, akik imádnak az ágyon ugrálni, vagy éppen a félévenkénti menetrendszerű lakásátrendezés. A masszív ágy bírja a gyerekek ugrándozását, viszont a mozgatása sokkal nagyobb kihívást okoz.

6: Ár. A komplett ágy fix áras, míg az ágykeretnél az árához hozzá kell még számolni a választott ágyrács és matrac árát is. Ugyanakkor itt lehetőségünk van apránként megvenni az egyes elemeket, így a költség akár hosszabb időszakra is elosztható. Sajnos gyakran túlságosan nagy hangsúlyt kap az ár, pedig ha belegondolunk, hogy optimálisan az életünk 1/3 részét az ágyban töltjük, akkor reálisan fontosabb választásnak kellene lennie, mint az autónak.

Az alvás a szervezet regenerálódásának az ideje, így nagyon fontos ilyenkor a megfelelő körülmények biztosítása. Fontos, hogy a fekvő alkalmatosságunk megfelelő alátámasztást nyújtson a gerincünknek, jól szellőzzön, megfelelően tisztítható és/vagy cserélhető legyen. Mindezek mellet persze az sem árt, ha stílusában illeszkedik a szoba berendezéséhez, és örömmel fekszünk bele.