Ágykirály

Miért fontos egy jó ágykeret?

2017-10-24Első kérdés, hogy kinek vesz ágyat? Dekorációs elemet szeretne a látogatók elkápráztatására, vagy saját magának, hogy kényelmesen aludjon?

Amennyiben saját magának szeretne kényelmes fekhelyet, akkor mindenképpen körültekintően kell kiválasztania a két tartozékot, az ágykeretet
és az ágybetétet.

Az ágybetét a kényelmes alvást teszi lehetővé, ezzel szemben az ágykeret alapvetően az az esztétikai élményt szolgálja, befolyásolja a hálószoba hangulatát. A keret tehát a külcsínt, a betét pedig a belbecst adja egy jó ágy esetében.

Hogyan válasszon az ágykeretekből?

1.    Ne a külcsín alapján döntsön, nézze meg, hogy milyen belső tartozik ahhoz az ágyhoz. Bármennyire mutatós egy összecsukható kanapé, ha ilyet szeretne, akkor inkább csak vendégágynak használja, önnek biztosan nem lesz kényelmes fekhely hosszútávon.


2.    Válasszon testi adottságainak megfelelő méretű ágyat. Bútoripari standard szerint a normál ágy hossza két méter. Ha az ön magassága több mint száznyolcvan centiméter, akkor jobb, ha egyedi méretű ágykeretet rendel. Ugyanis ideális esetben húsz centiméterre hosszabbnak kell lennie az ágynak, mint a testmagasság, hogy az ágy tulajdonosa kényelmesen tudjon aludni. Ugyanez igaz az ágy szélességére is, minimum kilencven centiméter széles kell, hogy legyen, hogy kényelmesen tudjon rajta feküdni. Természetesen, ha súlyproblémákkal küzd, akkor érdemes strapabíróbb ágyat választania. Az ágykeretbe pontosan illeszkedő matracot válasszon, hiszen akár túl nagy, akár túl kicsi a matrac az ágyhoz képest, semmiképpen nem tudja ellátni megfelelően a funkcióját.


4.    Mindig nagy dilemmát okoz, hogy mennyi adható egy ágykeretért. Sokan leragadnak ott, hogy a multi áruházakban már akár húszezerért is lehet hiperszuper ágykereteket vásárolni. Jó, ha tudja, hogy ezek az olcsó árú ágykeretek általában Távol-keleti országok valamelyikében készültek, tehát nagy valószínűséggel az olcsóságra törekedtek, így nagyjából bizonyos, hogy nem környezetbarát anyagok segítségével ragasztották és felület-kezelték őket.5.    Ha minőségi ágykeretet szeretne vásárolni, akkor arra érdemes figyelnie, hogy kifogástalan minőségű faanyagból készüljön és megfelelő asztalosipari szakértelem látszódjon a kivitelezésen.6.    Jelenleg a legelterjedtebbek az erdei fenyőből, borovi fenyőből, éger-, bükk- vagy tölgyfából készült bútorok, elvétve lehet találni nyír-, nyár- vagy kőrisfából készült alkalmatosságokat.7.    Az ágykeret árakat és az ágykeret élettartamát a feldolgozott fa minősége, az ágykeret anyagvastagsága és az ágy illesztéke fogja meghatározni. Természetesen a fa minőségével és az anyagvastagsággal egyenes arányban fog növekedni a termék ára is. Ha facsapokkal készítették az ágy illesztékét, az az ágy élettartalmát jelentősen meg tudja növelni.Budapesten biztosan talál olyan szaküzletet, ahol az ágykeret kiválasztásában szakemberek fogják ajánlani önnek a legmegfelelőbb megoldást. Olyan helyen válasszon ágykeretet, ahol figyelembe veszik a leendő tulajdonos testi adottságait, és mielőtt ágykeretet javasolnak önnek, mindenképpen felmérik az igényeit is.