Ágykirály

A matrac választás 8 alapelve

2017-08-31Cipőt, ruhát rövidebb időre vásárolunk, de a tartós fogyasztási cikkekhez sorolhatjuk az ágyat és a hozzá tartozó matracot. Egy jól megválasztott ágyatvagy ágybetétet akár tíz-húsz évig is tud használni kellemetlenségek és egészségkárosodás nélkül.

Ahhoz, hogy ez valóban így legyen, mindenképpen fontos bizonyos szempontokat figyelembe venni, ha jól akarja kiválasztani az alvóalkalmatosságát. Vegyünk sorra néhány tippet, amelyek segítségével könnyebben fogja tudni kiválasztani a megfelelő matracot.

1. A matracok legfontosabb és talán legkardinálisabb tulajdonsága, hogy elég kényelmes-e. Hiszen csak kényelmes matracon tudunk pihentető álomba merülni és reggel frissen-üdén ébredni. Fontos, hogy a matrac kidolgozott szerkezete megfelelő támasztékot tudjon nyújtani a gerincnek, a csípőnek, a hátnak és a vállaknak. Ahhoz, hogy a matrac pihentető helyzetet teremthessen a testének, mindenképpen fontos, hogy megfelelő keménységű legyen. Tehát, ha valaki nagyobb súllyal rendelkezik, akkor keményebb kell választania. Azonban, ha Ön madárcsontú, akkor akár puhább matracot is választhat magának.

Jó, ha tudja, hogy különböző alvástípusokhoz már különböző matracokat találhat az üzletekben. Ezért mielőtt nekiindul, gondolja át, hogy legtöbbször milyen pozitúrában tölti az éjszakát. Ha van valamilyen ízületi vagy gerincproblémája, akkor ezeket is érdemes szem előtt tartania matracválasztás során.

3.Jelenleg memory foam, bonell rugós, táskarugós, latex, bio, hab és visco gél matracok várolhatóak az üzletek többségében. Mindegyiknek megvan a maga előnyös tulajdonsága. Léteznek normál használatú és úgynevezett téli-nyári oldalas matracok is.

4. Nehéz döntés, hogy a dupla ágyába egy vagy két részből álló matracot vegyen. Ha két matracot vesz, akkor elkerülheti az úgynevezett áthullámzást, tehát ha a másik oldalon alvó fordul, azt ön nem fogja megérezni. Viszont az illesztéknél kényelmetlen lehet az ágy, vagy a varrás nyom, vagy becsúszunk a résbe, hiszen nincs ami összetartsa a két matracfelet. Akármelyik variáció mellett dönt, mindenképpen fontos, hogy tökéletesen illeszkedjenek a matracok az ágykeretbe.

5. Amennyiben allergiával, asztmával küzd, mindenképpen természetes alapanyagú matracot válasszon. Egyes gyártók kifejezetten ilyen problémákkal küzdő embereknek is gyártanak matracokat.

6. Az előbb említett téli-nyári oldalas matracok hátrányos tulajdonsága, hogy a huzat rájuk van varrva, így a tisztításuk is nagyon körülményes. A normál matracoknál általában cserélhető, mosható huzatokat lehet választani az üzletekben, de saját magának is megvarrhatja, ha ügyesen bánik a varrógéppel.

7. Semmiképpen ne vásároljon próba nélkül matracot. Szánja rá az időt, látogasson meg több üzletet, próbáljon ki több ágyat,  többféle alváspozitúrában. A legtöbb boltban van lehetőség a kiállított darabokat tesztelni. Ne hagyja magát rábeszélni kizárólag az eladó véleménye által. Miután kiválasztotta a legmegfelelőbbet, csak akkor vegye vagy rendelje meg.

8.Vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjon róla, hogy kap-e valamilyen garanciát a matracra. A profi üzletek több hét használat utánra is adnak garanciát a matracokra. Érdemes tájékozódni!